Tunnelmia Brysselin mielenosoituksesta

Tiistai 19.10.2010 klo 19:12 - Sini Karjalainen

Terveisiä Brysselistä

Jo loppuu julkisen talouden kurjistaminen! Viimeaikaiset uutiset sekätunnelmia.jpg kotimaastamme että Euroopasta ovat olleet synkkiä. Hallitukset, pääasiassa porvaripitoiset, ovat tehneet kaikkensa maksattaakseen laman laskun työntekijöillä ja tavallisilla kansalaisilla. Laman, jonka kapitalismi ja pankkien säätelemättömyys ovat saaneet aikaan. Laman varjolla on ympäri Eurooppaa irtisanottu ihmisiä, laskettu julkisen sektorin palkkoja, leikattu sosiaalietuuksia ja eläkkeitä, yksityistetty peruspalveluita sekä lykätty julkisia investointeja. Tuntuu, kuin mitään ei olisi opittu liian vapaan markkinatalouden ja pankkitoiminnan aikaansaamasta tilanteesta vaan kuvitellaan, että sillä se lähtee millä se on tullutkin. Ei lähde, vaan uutta kuplaa pukkaa.

 

Ei muuta kuin barrikadeille. Euroopan ammattiliittojen yhteisjärjestö (ETUC) järjesti 29. syyskuuta toimintapäivän julkisten menojen, työpaikkojen, palvelujen ja sosiaaliturvan sekä palkkojen leikkaamista vastaan. Päätapahtuma oli Brysselissä, kansainvälisessä valtakeskittymässä, jonne kokoontui yli 100 000 mielenosoittajaa yli 20 maasta. Suomesta lähti 15 nuoren delegaatio, johon itse sain kunnian kuulua. Toimintapäivä oli ajoitettu siten, että Brysselissä juuri kokoontuva talousministereiden neuvosto Ecofin, valtiovarainministerit ja hallitukset varmasti kuulivat koko 100 000 -päisen joukon mielipiteen finanssikriisin laskujen maksattamisesta työntekijöillä ja vähävaraisilla.

 

Mieletöntä oli nähdä niin paljon nykypolitiikkaan, kuplasta kuplaan -elämiseen kyllästyneitä  ihmisiä marssimassa paremman, vakaamman huomisen puolesta. M

kurjuuskumoon.jpg

e suomalaiset marssimme kulkueen etuosassa pitkin Brysselin katuja ”Kurjuus kumoon” -banderollit pystyssä iskulauseita huutaen. Perässämme tuli meitä hieman ihmetyttänyt viherkristillisten ay-väen ryhmittymä, koskahan sellainen saapuu Suomeen.. Musiikki pauhasi ja ihmiset olivat toisilleen tavanomaista ystävällisempiä. Välillä tuntui kuin olisi ollut festareilla, niin hyvä fiilis ja yhteenkuuluvuuden tunne oli. Varsinaisia järjestyshäiriöitä ei ollut, vaikka pikkupommeja ja savua olikin välillä niin että silmiä kirveli. Kaikki tuntuivat ymmärtävän, että rauhallinen asian eteenpäin vieminen on kaikkein parasta, vaikka alkaakin olla jo mitta täysi.

 

Kulkue päättyi tuntien marssimisen jälkeen EU –alueen viereiseen Cinquantenaire –aukiolle, missä soitto ja puheet jatkuivat vielä pitkään. Meidän suomalaisten oli harmillisesti kiiruhdettava jo lennollemme. Mielenosoitukset, lakot eivätkä työnseisaukset kuitenkaan pääty tähän. Työ päättäjien herättämiseksi jatkuu. Nyt joskaan tarvitsemme yhtenäistä Eurooppaa, yhtenäistä ay -liikettä ja yhtenäistä demaripolitiikkaa. Finanssikriisit ja muut ongelmat ovat jo rajat ylittäviä, niin on oltava ratkaisijoidenkin.

sinikarjalainen.jpg

Näihin tunnelmiin, 

Sini Karjalainen

demarinuori, ay-aktiivi /JuDe)
Vaasa

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mielenosoitus Brysseli