Pidetään kaikki mukana Vaasan kehityksessä

Torstai 30.3.2017 - Matias Mäkynen

MAKYNEN_MATIAS_81.jpg

Vaasa on hieno kaupunki, jossa on käynnissä useita kehityshankkeita ja muuhun Suomeen

verrattuna laadukkaat palvelut esimerkiksi kulttuurin ja liikunnan alalla. Kehitysaskelia otettaessa on kuitenkin varottava vauhtisokeutta ja pidettävä huoli siitä, että kaikki pysyvät mukana.

Vanhusten kotihoidossa tarvitaan enemmän aikaa hoidettavan kanssa, omaishoidon tuen määrärahojen on riitettävä koko vuodeksi ja hammashoito on saatava nopeasti kuntoon. Ihmisten hoidon laiminlyönti tulee kalliimmaksi myöhemmin, vaikka säästäisikin nyt.

Tavoitellaan siis rohkeasti Teslan akkutehdasta, yliopistotason sairaanhoitoa ja Wasa Stationin kaltaisia suurhankkeita, mutta huolehditaan samalla lapsista ja heistä, jotka tarvitsevat yhteiskunnan tukea. Silloin Vaasa kasvaa ja menestyy vielä nykyistäkin paremmin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Kestävä kehitys Vaasassa - hyvinvointia ja elämänlaatua kaikille

Keskiviikko 29.3.2017 - Maija Alasalmi ja Marjo Hannu-Jama

ALASALMI_MAIJA_38.jpgViime vuosien globaalit ja yhteiskunnalliset muutokset osoittavat miten nopeasti ja hallitsemattomasti maailma muuttuu. Toimintaympäristön muutosten lisäksi ilmiöt liittyvät toisiinsa yhä monimutkaisemmin. Tämä aika edellyttää asioiden ja muutostarpeiden kytkösten tunnistamista sekä niiden kokonaisvaltaista ymmärtämistä. Tarvitaan toimintaa ja päätöksiä, joilla vaikutetaan samanaikaisesti useampiin toisiinsa kytkeytyviin haasteisiin.  Isojen kokonaisuuksien ymmärtämisellä ja hallinnalla voidaan tehokkaasti vaikuttaa yhteiskuntaa eheyttäviin tai sitä hajottaviin tekijöihin.

Tämän tyyppistä lähestymistapaa edustaa Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen Agenda 2030. Ohjelman 17 tavoitetta käsittävät niin osallisuuden, yhdenvertaisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin sekä tasa-arvon edistämisen kuin kestävän talouskasvun, ilmasto-, energia - ja ympäristötavoitteet sekä köyhyyden torjunnan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kestävä kehitys, Vaasa, kuntavaalit, SDP, kaupunkikehitys

Happi loppuu - mitä sitten?

Tiistai 21.3.2017 - Maija Alasalmi, Kehittämispäällikkö, kauppatieteiden maisterk

ALASALMI_MAIJA_38.jpgKunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä alueellaan. Tämä kunnan toiminnan perustavoite on säädetty kuntalaissa. Hyvä johtaminen on kunnan keskeinen menestystekijä. Kuntajohtaminen on kunnan perustehtävän haltuun ottamista ja vastuun kantamista kunnan asukkaiden hyvinvoinnista, paikallisesta elinvoimaista sekä kestävästä kehityksestä nyt ja tulevaisuudessa.

Johtaminen tarkoittaa ihmisten toiminnan ohjaamista. Johtaminen yhdistetään usein ensisijaisesti organisaatioon tai työyhteisöön, mutta kunnassa johtamisen lähtökohtana ovat samalla kuntalaisten hyvinvoinnin sekä koko kuntayhteisön ja sen elinvoiman johtamisen näkökulmat.  Kunnan johtamistehtävät jakaantuvat luottamushenkilö- ja ammattijohtamiseen. 

Suomalaisen työelämän tila –raportti 2016 kysyy:  Happi loppuu, mitä sitten?  Great Place to Work on listannut Suomen parhaat työpaikat jo 15. kerran. Tutkimus tehdään yli 50 maassa. Tutkittavissa yrityksissä on yhteensä yli 10 miljoonaa työntekijää. Parhaat työpaikat -tutkimus on maailman laajin vuosittainen johtamistutkimus. Suomen parhaat työpaikat on raportissa jaettu kolmeen eri luokkaan, pienet organisaatiot (20–49 työntekijää), keskisuuret organisaatiot (50–499 työntekijää) ja suuret organisaatiot (500+työntekijää). Suurten yritysten sarjassa parhaaksi työpaikaksi nousi Scandic-hotelliketju, keskisuurten yritysten ryhmässä voitti it-yritys Gofore ja pienten sarjan paras oli lääkeyritys Amgen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sdp, vaasa, kuntavaalit 2017

Näpit irti liikuntapaikkaosastosta!

Maanantai 20.3.2017 klo 17:01 - Kim Berg, vapaa-aikalautakunnan varapuheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu

BERG_KIM_40.jpgVaasan kaupungin organisaatiouudistuksen yhtenä osa-alueena selvitellään parhaillaan kunnossapitoyksikön mahdollista siirtämistä liikuntapalveluista teknisen toimen kuntatekniikan alaisuuteen. 

Liikuntapaikkaosaston henkilökunta ei kannata siirtoa kuntatekniikkaan. Huolena on, että liikuntapaikkahoitajien arvostus ja identiteetti jatkossa laskee, mikäli siirtyminen teknisen toimen kuntatekniikan alaisuuteen toteutuu. 

Sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa kunnalle jää yhdeksi tärkeimmäksi tehtäväksi kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Kunnan palveluissa tulee entistä enemmän korostumaan liikunnan osuus ja sen merkitys kuntalaisille. Ennaltaehkäisevä toiminta kuuluu liikuntapalveluille ja sitä tehdään monin eri tavoin. Yksi merkittävä osa tätä toimintaa on luoda mahdollisuuksia omatoimiseen liikkumiseen ja siinä kunnossapitoyksikölle kuuluva ulkoisten puitteiden ylläpito ja kehittäminen ovat merkittävässä roolissa. 

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sdp, vaasa, kuntavaalit 2017

Tunnelmia Brysselin mielenosoituksesta

Tiistai 19.10.2010 klo 19:12 - Sini Karjalainen

Terveisiä Brysselistä

Jo loppuu julkisen talouden kurjistaminen! Viimeaikaiset uutiset sekätunnelmia.jpg kotimaastamme että Euroopasta ovat olleet synkkiä. Hallitukset, pääasiassa porvaripitoiset, ovat tehneet kaikkensa maksattaakseen laman laskun työntekijöillä ja tavallisilla kansalaisilla. Laman, jonka kapitalismi ja pankkien säätelemättömyys ovat saaneet aikaan. Laman varjolla on ympäri Eurooppaa irtisanottu ihmisiä, laskettu julkisen sektorin palkkoja, leikattu sosiaalietuuksia ja eläkkeitä, yksityistetty peruspalveluita sekä lykätty julkisia investointeja. Tuntuu, kuin mitään ei olisi opittu liian vapaan markkinatalouden ja pankkitoiminnan aikaansaamasta tilanteesta vaan kuvitellaan, että sillä se lähtee millä se on tullutkin. Ei lähde, vaan uutta kuplaa pukkaa.

 

Ei muuta kuin barrikadeille. Euroopan ammattiliittojen yhteisjärjestö (ETUC) järjesti 29. syyskuuta toimintapäivän julkisten menojen, työpaikkojen, palvelujen ja sosiaaliturvan sekä palkkojen leikkaamista vastaan. Päätapahtuma oli Brysselissä, kansainvälisessä valtakeskittymässä, jonne kokoontui yli 100 000 mielenosoittajaa yli 20 maasta. Suomesta lähti 15 nuoren delegaatio, johon itse sain kunnian kuulua. Toimintapäivä oli ajoitettu siten, että Brysselissä juuri kokoontuva talousministereiden neuvosto Ecofin, valtiovarainministerit ja hallitukset varmasti kuulivat koko 100 000 -päisen joukon mielipiteen finanssikriisin laskujen maksattamisesta työntekijöillä ja vähävaraisilla.

 

Mieletöntä oli nähdä niin paljon nykypolitiikkaan, kuplasta kuplaan -elämiseen kyllästyneitä  ihmisiä marssimassa paremman, vakaamman huomisen puolesta. M

kurjuuskumoon.jpg

e suomalaiset marssimme kulkueen etuosassa pitkin Brysselin katuja ”Kurjuus kumoon” -banderollit pystyssä iskulauseita huutaen. Perässämme tuli meitä hieman ihmetyttänyt viherkristillisten ay-väen ryhmittymä, koskahan sellainen saapuu Suomeen.. Musiikki pauhasi ja ihmiset olivat toisilleen tavanomaista ystävällisempiä. Välillä tuntui kuin olisi ollut festareilla, niin hyvä fiilis ja yhteenkuuluvuuden tunne oli. Varsinaisia järjestyshäiriöitä ei ollut, vaikka pikkupommeja ja savua olikin välillä niin että silmiä kirveli. Kaikki tuntuivat ymmärtävän, että rauhallinen asian eteenpäin vieminen on kaikkein parasta, vaikka alkaakin olla jo mitta täysi.

 

Kulkue päättyi tuntien marssimisen jälkeen EU –alueen viereiseen Cinquantenaire –aukiolle, missä soitto ja puheet jatkuivat vielä pitkään. Meidän suomalaisten oli harmillisesti kiiruhdettava jo lennollemme. Mielenosoitukset, lakot eivätkä työnseisaukset kuitenkaan pääty tähän. Työ päättäjien herättämiseksi jatkuu. Nyt joskaan tarvitsemme yhtenäistä Eurooppaa, yhtenäistä ay -liikettä ja yhtenäistä demaripolitiikkaa. Finanssikriisit ja muut ongelmat ovat jo rajat ylittäviä, niin on oltava ratkaisijoidenkin.

sinikarjalainen.jpg

Näihin tunnelmiin, 

Sini Karjalainen

demarinuori, ay-aktiivi /JuDe)
Vaasa

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: mielenosoitus Brysseli

Työperäinen maahanmuutto ja 300 000 työtöntä

Tiistai 19.10.2010 klo 18:23

uhlgren_arttu.jpgTyöperäinen maahanmuutto ja 300 000 työtöntä

Suomessa on silkkaa hulluutta puhua tällä hetkellä työperäisestä maahanmuutosta, kuten on ollut aikaisemminkin. Kirjoitin aiheesta nousukauden aikana, Pohjalaisessa 12.11.2006, ”työvoimapula missä?” ja toisen kirjoituksen ”työntekijä joustaa mutta joustaako työnantaja?” Nyt joku ajattelee, että tälläinen kirjoitus on populismia edelleen. Olen nyt n. neljä vuotta myöhemmin asiasta samaa mieltä. Kritisoin silloinkin niitä yrityksiä, jotka hakivat työvoimaa kissojen ja koirien kanssa ympäri maailmaa, ja yleensä niistä maista missä tulotaso on alhainen ja sosiaaliturva heikko tai sitä ei ole.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta.

Typpipäästöinen jalanjälki

Tiistai 19.10.2010 klo 18:18 - Arttu Uhlgren

Typpipäästöinen jalanjälki

uhlgren_arttu.jpgKirjoittaessani tätä pohdiskelin tuota päästöpolitiikkaa ja totesin olevan ihan hyvä, että Suomessa ollaan menossa ympäristöystävällisempään suuntaan saastuttamisen suhteen. Olisiko kohtuus kumminkin järkevää viimeaikaisissa muutosissa, ts. tässä surullisen kuuluisassa jäteveden puhdistamisasiassa. Otetaanpa yksi esimerkki. Lapsiperhe on saanut velkarahalla ostetuksi maaseudulta vanhan omakotitalon ja tehnyt siihen peruskorjauksen, Talo pysyisi kunnossa kauemmin, eikä tarvitse ainakaan lisälainaa taloon ottaa, kun kaikki on kunnossa. No sitten tuleekin esitys, että pitäisi ruveta puhdistamaan jätevesiä. Kustannukseksi tästä tulee n. 10 000 euroa. Tämän investoinnin jälkeen perhe lukee vielä Tekniikan mailman testin, jossa todetaan ettei oikein yksikään pienpuhdistamo edes toimi kunnolla. 


Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ympäristö, jätevesi